Sorin Oprescu, reținut de DNA
El va fi prezentat, duminică, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.
"Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a doua instituții publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar", susțin procurorii.
DNA precizează că, sâmbătă, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători, pentru edilul municipiului București.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Viceprimarul Pieptea: Mandatul edilului Oprescu se suspendă dacă se decide arestarea preventivă
"Primarul general Sorin Oprescu a fost reținut pentru 24 de ore, urmează ca după aceste 24 de ore justiția să ia o decizie. Justiția trebuie lăsată să își urmeze cursul independent. În cazul în care primarul va fi eliberat și își va putea exercita sarcinile de serviciu va reveni la Primărie.
În cazul în care se va decide continuare prin arest preventiv conform Legii nr. 215/2001, Legea administrației publice locale, mandatul primarului se suspendă", a spus Cornel Pieptea.
Potrivit acestuia, acest act administrativ este emis de prefectul Municipiului București. "Ulterior Consiliul General va alege dintre cei doi viceprimari existenți în momentul de față un viceprimar care să preia toate atribuțiile primarului general.
Dacă decizia va fi aceea de a fi eliberat și practic primarul este considerat nevinovat, el va reveni și va ocupa funcția pe care o are în momentul de față", a precizat viceprimarul Capitalei.
În opinia sa, Sorin Oprescu nu mai are legitimitatea pentru a ocupa aceasta funcția de edil general al Capitalei. "Cred că odată primarul general reținut pentru 24 de ore acesta nu mai are legitimitatea pentru a ocupa această funcție reprezentativă pentru București și nu mai are forța necesară pentru a realiza și conduce o primărie atât de mare.
Să nu uităm că Primăria Municipiului București, care are un buget de aproape 1 miliard de euro, deservește 2 milioane de locuitori", a adăugat Pieptea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu